Okostelefonos színfelismerő

A képen a színazonosítás képernyője látható. Kiírja a színt és a szín különböző elektronikus kódjait.

Szoftverteszt rovatunkban egy könnyen letölthető színfelismerőt teszteltünk.

Általában nem ismeretlen igény az egy látássérült ember részéről, hogy színfelismerőt használjon. Ilyet lehet vásárolni különböző boltokban, de kézenfekvő lehetőség egy applikáció letöltése. Az applikációk nagy előnye, hogy amíg a telefon működik, addig az appok is, valamint nem kell félni a sérülésétől, nem kell tárolni, legalábbis fizikailag nem. Ebből jött az ötlet, hogy nézzünk körbe, mit lehet találni az ingyenes appok között!

 

Az applikációt egy Huawei készüléken teszteltük, a Play-ből letöltve a legelső appot, ami a “színfelismerő” keresőszóra előjött. Az app egyébként kisméretű, gyorsan telepítődik. Az elindításkor egy ilyen képernyő fogadott minket:

 

A program üdvözlőképernyője látható

 

A képernyő jó bizonyítéka annak, hogy nem látássérülteknek találták ki, hanem egy színazonosító, mellyel a szín kódjait meg tudjuk szerezni. Ezért óvatosan kell bánnunk a bírálatokkal, hiszen nem kifejezetten a célnak megfelelően használtuk. Ez a képernyő minden elindításkor megjelenik.

 

A színfelismerés első lépése a kamera elé tenni az azonosítandó színt. A telefon optikája beállítja automatikusan az élességet, ami az esetünkben kifejezetten jó pont. Az első használatkor azonban egy meglepő azonosítás fogadott bennünket:

A képen a színazonosítás képernyője látható. Kiírja a színt és a szín különböző elektronikus kódjait.

 

Az app hangosan kimondja az azonosított színt (angolul), de olyan színárnyalatot mondott (twilight), amit nem tudtunk meghatározni milyen lehet. Ha ez zavaró, akkor a beállításaiban lehet a komplex név helyett egyszerűt kérni:

A program beállítási menüje látható.

 

Ugyanitt más módosítások is végezhetőek, de a lényeg az, hogy az “egyszerű név” beállítással már a szín mindenki számára érthető megnevezése fog megtörténni.

 

A meglepetések sora azonban nem ért véget! Egy mindenki által egyértelműen sárgának nevezett párnahuzaton és egy fekete egéren kísérleteztünk. Mindkét esetben több azonosításra kértük az applikációt, de ez nem segített rajtunk. A fekete egeret kéknek és szürkének azonosította, míg a sárga huzatot rendszeresen zöldnek. Csak a nagyon sötét és egyértelmű színekkel boldogult. Próbálkoztunk a beállításokon hangolni, a távolságokkal játszani, de a helyzet nem változott.

 

Megpróbálkoztunk a papírpénzek azonosításával is, de abban sem kaptunk szívderítő eredményeket. Szinte minden papírpénzt felismert kéknek, zöldnek vagy egyéb árnyalatúnak, még ugyanolyan távolság esetén is.

 

Sajnos ezért azt kellett megállapítanunk, hogy ez az app nem nyerte el a szimpátiánkat. Igaz, hogy nem is azért készítették, hogy a látássérülteknek segítsen, de az ilyen irányú reményeinket részben sem váltotta valóra.

Kari