35 literes szemeteszsák

A képen a tesztelt zsák látható

Ahhoz, hogy valami mindenkinek használható legyen (ezt kissé tévesen akadálymentesnek is nevezik), nem mindig a bonyolult megoldásokban kell gondolkodni. Ennek példája egy olyan 35 literes szemeteszsák, mely el van látva összehúzó szalaggal. Nézzük meg, miért is jó!

Az alapvető elvárás az ilyen szemeteszsákkal kapcsolatban egyszerű: legyen könnyen szétszedhető, könnyen nyíljon, ne szakadjon és könnyű legyen bezárni.

 

A tesztelt szemeteszsákot tekercsben lehet kapni. A használata egyszerű, csak le kell tekerni, majd egy határozott mozdulattal le kell szakítani. Ebben nincs semmi meglepő, de számos ilyen terméket próbálva tapasztaltam, hogy még viszonylagosan látó emberként is nehezen találom a perforációt és hiába vigyázok, magát a zsákot szakítom el a perforáció helyett. Ez a termék azonban nem ilyen! Akár csukott szemmel is tekerhetem, könnyen felismerhető a perforáció helye. Ráadásul bármilyen erősen is tépem, csak ott tépődik el, ahol kell.

A képen a tesztelt zsák látható

 

A zárófülek nem sérülnek meg és könnyen megtalálhatóak. Magán a fólián hagytak egy rést, ahol a két fül szinte kibújik a leszakításkor:

A képen az látható, hogy szakítás után a két zárószalag kibújik

 

A zsák bármilyen belehelyezett szemét esetén sem szakad ki. Ha megtömjük szeméttel, ha éles tárgyakat helyezünk bele, ha nagyon nehéz az összsúly, akkor sem lyukad ki. A megkötözése a hosszú zárószalag miatt nagyon egyszerű. A zsák szagmentesen, akár a folyadékot is magában tartva záródik.

 

Összegzésképpen elmondható, hogy látás nélkül vagy nagyon gyenge látással is jól használható termékről van szó, melyhez semmilyen külső  segítségre nincs szükség. Jó példája ez annak, hogy hol kezdődik az univerzális tervezés és mennyi mindenkinek származik belőle előnye rajtunk kívül is.

Kari