Hegymászás látássérültként

A képen a Mátra csúcsai láthatóak

A Vakok Világszövetsége tiltakozását jelentette be az ellen a nepáli döntés ellen, mely szerint a vak hegymászók nem mehetnek fel a jövőben a Himalájára.

A nepáli kormány úgy döntött, hogy a jövőben nem ad engedélyt vak hegymászóknak a Mount Everest megmászására. A World Blind Union bejelentette a döntés elleni tiltakozását.

 

Mint ismeretes, létezik olyan felkészült hegymászó, aki képes volt a világ legmagasabb csúcsának tartott Mount Everest meghódítására. A Világszövetség sem támogatja, hogy nem megfelelően felkészült emberek kezdjenek neki a csúcstámadásnak, de nem tartják elfogadhatónak csak azért kizárni valakit a lehetőségből, mert nem lát. Azt gondolják, hogy azokat, akik egyébként megfelelnek az egyéb feltételeknek, nem szabad eltiltani a hegymászástól. Dr. Frederic Schroeder, a Világszövetség elnökeként elmondta, hogy érti a nepáli döntéshozók aggodalmait, de utalt Erik Weihenmayer példájára, aki vakként már feljutott a csúcsra. Álláspontja szerint a nepáli tiltó rendelet téves előfeltevéseken alapul és ezért kérte a megváltoztatását.

 

A szerkesztőségünk próbált magyarországi érintetteket is keresni, végül így jutottunk el egy tapasztalt hegymászóhoz, aki valamikor szeretne majd a Mount Everestre is feljutni. Elmondta, hogy ő gyengénlátóként is tapasztalja mennyivel többet kell készülnie, de pont a saját példája az élő bizonyítéka annak, mennyire téves csak a látásképesség alapján megtagadni az engedélyt. A véleménye szerint egy gyakorlott hegymászó mindig a saját képességeihez igazítja a felkészülését, tisztában van a korlátaival és ahhoz mérten képzi és trenírozza magát. Az egyéni felkészülésnek sikere nem a látásron vagy más egyéb jellemzőn múlik, ezek csak a felkészülési feladatokat jelölik ki. Emlékeztetett minket arra is, hogy a rendelet értelmében a Mount Everestre elsőként feljutó Erőss Zsolt sem kaphatott volna engedélyt a későbbi mászásaihoz és a 2016-ban a csúcsot meghódító Neszmélyi Emil sem. Ezért ő maga is reménykedik a döntés megváltoztatásában.

 

Márciusi kiegészítés: a nepáli kormányzat végül eltörölte a korlátozó rendelkezést.

Kari