A fehér bot nemzetközi napján

Az ENSZ honlapjának a főoldalának képernyőfotója, mely október 15-ét a galusi nők világnapjának nevezi

Október 15. a fehér bot napja. Mi köze van hozzá az ENSZ-nek?

Október 15-én a látássérült szervezetek és néhány állami szereplő megemlékezik arról, hogy ez a nap a fehér bot nemzetközi napja. Erről mindig eszembe jut három gondolat, amit e nap okán szeretnék végre kiadni magamból.

 

A helyesírási dilemma: fehér bot vagy fehérbot?

Azt sokszor megtapasztalom, hogy vita van a kifejezés helyesírásán. Ebben a kérdésben a magyar helyesírás eléggé egyértelműen rendelkezik. Azt fogalmazza meg szabályként, hogy akkor kell egybeírást alkalmazni, ha jelentésváltozás történik. Két klasszikus példa van erre, a szárazföld és sokszög.

 

A “száraz föld” azt jelenti, hogy nem nedves a talaj, míg a “szárazföld” a földrajzi kifejezése annak, hogy egy felszín nem vízzel borított. A “sok szög” arra utal, hogy egy tárgyból rengeteget látunk, ezzel szemben a “sokszög” a síkidomokra utal. Ezek alapján a “fehér bot” kifejezés egy adott színű botra utal, így a “fehérbot” nem képvisel más jelentést. A magyar helyesírás ebben a tekintetben szerintem egyértelmű, ezért én maradok a különírásnál.

 

Kikről szól a fehér bot?

Az elmúlt 10 évben nagyon sokszor elmentem az úgynevezett “fehér bot napja” rendezvényekre, nem egészen önszántamból. Néhány ismerősöm lépett fel ilyen alkalmakon és szinte könyörögtek, hogy nagyobb számban menjünk el, különben üres terem előtt kellene szerepelniük. Így elmentem, de egy-egy alkalmat leszámítva, nagyon kényelmetlenül éreztem magam, mert azt éreztem, nem én vagyok a megszólított és nem is rólam beszélnek.

 

A legfőbb oka ennek az, hogy gyengénlátó vagyok, nem pedig vak. Tudok egyébként fehér bottal közlekedni, mert hasznosnak éreztem megtanulni, hiszen ki tudja mit hoz a jövő. Ugyanakkor van annyira stabil látásom, hogy ne kelljen botot használnom. Ezért amikor ezeken a napokon hallgattam az előadást, mindig kényelmetlenül fészkelődtem, mert összemosták a látássérült, a vak és a fehér botot használó emberekre utaló kifejezéseket.

 

A legtöbb látássérült nem vak, legalábbis Magyarországon. A fehér bottal nagyobb részben vakok közlekednek, a gyengénlátóknak viszont csak egy nagyon szűk köre használja a botot, ha azzal jobban boldogul. Ezeken a napokon szinte csak a vakokról volt szó. Vagyis nem rólam. Azt pedig sajnos sokszor megéltem, hogy amikor látássérültekről esik szó a látássérült szervezetek kommunikációjában, a gyengénlátók igényei és szempontjai elfelejtődnek és szinte csak a vakokról beszélnek.

 

Ráadásul nagyon sokan tisztában vagyunk azzal, hogy a fehér bot napja címen megtartott rendezvények valahogy sok esetben elhibázottak. Amit magam láttam, az finoman szólva az, hogy ezek a rendezvények nem egy valós képet festenek le rólunk. A rendezvények célját sem értem, hogy kinek és mit akarnak üzenni? Az esetek többségében ugyanis főként komolyzenei vagy ahhoz szorosan kötőtő programról van szó, félig-meddig az ingyen evéshez kapcsolódva. Általában szerény számú teljesen kívülálló vendéggel. E miatt kezdtem el kutakodni a fehér bot napjának eredete után. Érdekelt, hogy mi volt a célja annak, aki ezt az egészet kitalálta.

 

Tényleg az ENSZ miatt van?

A látássérült szervezetek azt szokták mondani, hogy az ENSZ 1969-ben döntött úgy, hogy október 15. legyen a fehér bot nemzetközi napja. Elkezdett érdekelni mennyire igaz ez, ezért ellátogattam az ENSZ honlapjára (nehezen töltődik be, kell párszor próbálkozni). Ha valaki ma megteszi, akkor ezt találja a főoldalon (nyelvválasztás után):

 

Az ENSZ honlapjának a főoldalának képernyőfotója, mely október 15-ét a galusi nők világnapjának nevezi
Az ENSZ honlapjának a főoldala október 15-én: a nap a falusi nők világnapja

 

Vagyis az ENSZ honlapja szerint ma, október 15-én, a “falusi nők világnapja” van.

 

Az ENSZ honlapja egy nehezen betöltődő aloldalon leírja milyen világnapokat hirdetett meg a szervezet. Október 15. ezek szerint sem a fehér bot nemzetközi napja:

Az ENSZ nemzetközi napjait felsoroló oldal listája látható, nincs szó fehér bot nemzetközi napjáról
Az ENSZ honlapja által nyilvántartott nemzetközi napok, október 15 ezek szerint nem a fehér bot nemzetközi napja

 

Ha valaki még mindig kételkedne, akkor van egy magyar nyelvű honlap is, ahol szintén megerősítést kapunk arról, hogy az ENSZ nem tartja október 15-ét a látássérültekkel kapcsolatos napnak, hanem a falusi nők világnapjának nevezte ki:

 

A honlap képernyőfotóján az októberi nemzetközi napok listája látható
A magyar nyelvű ismertető szerint sem a fehér bot nemzetközi napja október 15.

 

Ezek után érthető, hogy néhány szervezet milyen okok miatt kerüli az ENSZ emlegetését október 15. kapcsán. Többek között az MVGYOSZ is úgy tűnik, hogy szándékosan kerüli. Ugyanakkor íme pár link, ahol az ENSZ említésre került és amint látható, nem jelentéktelen honlapok vagy kicsike állami intézmények állítják azt, hogy az ENSZ által életre hívott nemzetközi napról van szó:

 

FSZK 2013-ban

kapos.hu 2017-ben

szekesfehervar.hu 2018-ban

ujpest.hu 2018-ban

kormany.hu 2018-ban

obuda.hu 2019-ben

 

A felsorolható hivatkozások száma szinte végtelen, egy pár órás gyűjtés után 200 fölötti honlapot vagy nyomtatott kiadványt sikerült összegyűjteni, mely az ENSZ-et nevezte meg a fehér bot napja életre hívójának, általában 1969-es dátummal (néhány szerző más dátumot adott meg, feltehetően elírták). Ebből a sok-sok hivatkozásból érdemes kiemelni az egyik látássérült szervezet történetét bemutató könyvet (Gy. Dobos Mariann: Közösséget építünk, a 20. oldalon), amelyik a fehér bot napja életre hívását az ENSZ egyik legismertebb határozatának nevezi, ahogyan ez a képen is látható:

 

A képen az említett könyv fotója látható
Az egyik könyv az ENSZ legismertebb határozatának nevezi a fehér bot napja bevezetését

 

Az ENSZ az összes határozatát elektronikusan is elérhetővé teszi, visszamenőleg is. Például  január 4. a Braille-írás napja, az ENSZ meg is nevezi, hogy az ezt elrendelő határozatnak mi a száma és egy kattintással olvashatóvá is teszik. Ide kattintva az összes ENSZ által hozott határozat elérhető, de szó olyasmiről, hogy az ENSZ meghirdette volna a fehér bot nemzetközi napját!

 

Találni egyébként olyan leírást is, amelyik még érdekesebb dolgot állít. A terézvárosi önkormányzat (Budapest VI. kerület) honlapján például az egyik hírben ezt írják: “A közhasznú civil szervezet vezetője rövid beszédében elmondta: az ENSZ és a WHO (Egészségügyi Világszervezet) 1969-ben jelölte ki október 17-ét a fehér bot nemzetközi napjának…”. A képernyőt le is fényképeztem, itt ellenőrizhető, hogy tényleg ez van ott:

 

A képen a terezvaros.hu honlap egyik hírének a képernyője látható, a szövegben is megjelölt idézettel
A kép a terezvaros.hu oldal egyik hírének a képernyőfotója

 

A cikk szövegében valószínű elírás az október 17., azonban megjelenik benne a WHO is. A WHO honlapján elérhetőek ezek a bizonyos különleges napok, és említés sincs a fehér bot nemzetközi napjáról. Már csak azért sem, mert a WHO nem nemzetközi napokat, hanem világnapokat hirdet ki. A listájuk szerint 8 napot és 2 hetet hirdettek meg. Ilyen módon a WHO is kiesett, mint a lehetséges forrása a fehér bot nemzetközi napjának.

 

Ugyanakkor az 1988 elvezethet valahova. Bár közvetlen bizonyítékot nem sikerült találni 1988-ra, az tény, hogy a híradásokban 1989 óta lehet felfedezni Magyarországon a “fehér bot napja” címet viselő eseményeket. Ebből lehet következtetni arra, hogy valamiféle fordítási hiba miatt kezdett el terjedni az a vélelem, hogy ezt a napot az ENSZ egyik határozata vezette be, mivel akkoriban nem voltak annyira jól elérhetőek az angol nyelvű források (a nyelvtudás hiánya mellett meg kell említeni azt is, hogy még nem létezett a mai értelemben vett internet).

 

Kissé nehéz volt elfogadnom azt a lehetőséget, hogy valami fordítási hibáról lehet szó, mert az ENSZ 1969-es határozatának az emlegetésében olyan általam is jól ismert újságírók is érintettek, akiket alaposnak tartanak, mellesleg én is ezt gondolom róluk. Létezik, hogy ennyi ember bedől a google találati listájának és nem ellenőriz le egy ennyire könnyen egyszerűsíthető állítást? Ijesztő, de úgy tűnik, hogy igen!

 

A “fehét bot napja” eredete utáni vizsgálódáshoz támpontot ad egy híradás. Az MVGYOSZ 2019-ben lehozta fordításban a WBU (Vakok Világszövetsége) fehér bot napjával kapcsolatos nyilatkozatát október 15-ről. A magyar fordításban a címe ez:  “A WBU ünnepi nyilatkozata a Fehérbot nemzetközi napja (Látássérültek világnapja) alkalmából 2019. október 15.”. Az eredeti szöveg ide kattintva érhető el. A címe: “WBU Statement on White Cane Safety Day 2019”. A két híradás címe az alábbi képen látható:

 

A képen az látszik, hogy a két cím nem azonos
A Világszövetség sajtóanyagának címe magyarul és angolul

 

Ebből már könnyű visszakeresni, hogy ez a bizonyos “White Cane Safety Day” honnan ered. A Lions Club angol nyelvű honlapján található egy pdf fájl erről a napról. Onnan kiderül, hogy az amerikai elnökök 1964 óta rendelkeznek azzal a joggal, hogy az év október 15-ét “White Cane Safety Day”-nek minősítsék. Ezt figyelembe véve a Vakok Nemzetközi Szövetsége (International Federation of the Blind, melynek utódszervezete a WBU) 1969-től meghirdette, hogy október 15. legyen a “International White Cane Safety Day”, ami magyarban valahogy a “fehér bot (nemzetközi) napja” elnevezést kapta.

 

Vagyis a magyar sajtóban a fehér bot nemzetközi napjaként és a látássérültek világnapjaként emlegetett esemény nem az ENSZ-től származik! Ahogyan az a WBU közleményéből is látható, nem egy kulturális vagy gasztronómiai esemény kellene legyen, hanem a fehér botot használók egyenlő esélyű hozzáféréséért vívott küzdelemben lehet ez egy segítség. Gondolom olyan módon, hogy egyszerre nyilatkoznak meg világszerte a látássérült szervezetek és hasonlókat követelnek, ez pedig áttörheti a közömbösség hatalmas falait. Ahogy az a közleményből is kiderül, a WBU nem korlátozza ezt csak a botot használó vakokra, hanem minden látássérült érdekeire tekintettel van. Reménykedek abban, hogy ez a hozzáállás majd egyszer Magyarországon is dominálni fog!

Rita