A Braille-írás és a síkírás kompozíciója

A képen egy korlát látható, melyre a két írásmódot egyesítő betűtípussal került felírásra a mosdó iránya

Kosuke Takahashi javaslata a Braille-írás és a síkírás egyesítéséről nagyon kedvelt hír lett a magyar internetes felületeken a napokban. Erről szeretnék pár gondolatot megosztani.

A Braille-írás és a klasszikus síkírás kombinációja a 2020-as olimpiára való készülődés jegyében született.  A két írásmódot egyesítő javaslatnak nem az egyesítés a lényege, hanem az, hogy egy új betűtípus, a “Braille Neue” jön létre, mellyel a fontos információkat írnák ki mindenhova. Az újítás lényege tehát egyféle akadálymentesítés, vagyis igazából az egyenlő esélyű elérés megteremtése. Ennek módja látható az alábbi képen, ahol az látható, hogy a korlátra fel van írva, hogy “toilet”, majd egy nyíl mutat az irányába. A korlátra felírt betűkben viszont benne van a Braille-írás is, valamint a nyíl is taktilis.

A képen egy korlát látható, melyre a két írásmódot egyesítő betűtípussal került felírásra a mosdó iránya
A kép forrása: https://creapills.com/

Az egyesítés lényegében úgy történik, hogy a síkírásos betűk vonala egyben egy hatpontrendszer is, melyben a Braille is jelölve van. Ez tulajdonképpen a látóknak is érthetővé teszi a pontírást, valamint a vakok is tájékozódhatnak mindarról, amiről a látók is.

 

Azért tartom fontosnak hangsúlyozni, hogy az újítás lényege nem önmagában a két írásmód egyesítése, hanem az egyenlő esélyű elérés, mert a két írásmód egyesítését már mások is megtették.

 

Cristopher Heller 2009-ben állt elő a VisualBraille nevű találmányával, mely feltehetően elsőként valósította meg a kompozíciót. A VisualBraille elve nagy hasonlóságot mutat Kosuke Takahashi újításával, csak az alkalmazás módjában van igazi eltérés. Amíg a VisualBraille egy letölthető betűtípus, addig a japán találmány elsősorban egy akadálymentesítési céllal létrejött megoldás, melynek az új fontkészlet csak az egyik eleme.

 

2014-ben Larysa Kurak állt elő egy nagyon hasonló megoldással, mely a “Braille Fonts” elnevezést kapta. Egy kiadvány tervezésekor kísérletezett a hatpontrendszer és a síkírás egyesítésének lehetőségeivel, kifejezetten azért, hogy a látók megértsék a Braille-írás logikáját.

A képen a braillefonts nevet kapó találmány áll, mely a síkírásos betűk vonalaiban jelenítette meg a hatpontrendszert
A kép forrása: https://gdblogs.shu.ac.uk/

Núria López 2015-ben állt elő egy ugyanilyen ötlettel, az eltérés nála is minimális a két korábbihoz képest a megvalósítást tekintve, de ő kifejezetten  képzőművészeti céllal hozta létre a kompozíciót. Aki szeretné megtekinteni az alkotásait, az erre a linkre kattintva illetve erre a linkre kattintva merülhet el bennük.

 

Kosuke Takahashi a latin és a japán karakterekre is értelmezte a Braille-írást, melyben igazi újdonságnak csak a japán betűk számítanak. Az ő felhasználási területe és célja viszont gyökeresen eltér az említett emberektől, mivel az egyenlő esélyű elérés lehetőségét hívatott bővíteni.

A képen a Braille-írás és klasszikus síkírás egyesítése látható a teljes ABC-n elvégezve
A kép forrása: https://creapills.com/

Reméljük hamarosan a magyar változatokkal is lehetőségünk lesz találkozni!

Ilcsi