LESEK 2017 – első benyomások

Ebben az évben is volt LESEK, vagyis a Látássérült Emberek Segédeszköz Konferenciája. Kint voltunk, tájékozódtunk és kissé szomorúan mentünk el a rendezvényről.

A LESEK küldetése az, hogy összehozza a segédeszközöket forgalmazókat a látássérültekkel. A 2013 óta megrendezésre kerülő rendezvény iránt jelentős az érdeklődés a látássérültek között, mely egyben azt is jelzi, hogy ez a piac még nem nevezhető telítettnek, bőven van még benne lehetőség.

 

Van azonban néhány észrevételünk, ami kissé lehangolt minket. Nem mintha nem lett volna jó a szervezés vagy ne lettek volna készségesek a kiállítók! El kell ismerni, hogy minden kiállító nagyon készséges volt, valamint nagyon jó információkkal tudtak segíteni, köszönhetően a tájékozottságuknak és a látássérültek ügyeiben szerzett sok éves jártasságuknak.

 

A szomorúságunk oka az, hogy még mindig hiányoznak azok a szereplők, akikkel a segédeszközök piacán változás következhetne be, például megjelenhetnének a komoly versenytársak, valamint a vásárlást lényegesen komolyabban támogató megoldási rendszerek.  Áttörésre pedig szükség lenne, mert a segédeszközök piaca még mindig drága, sokak számára elérhetetlenül magas árak vannak jelen! Ennek az egyik fő oka az, hogy nincs igazi piaci verseny. Néhány speciális kivételtől eltekintve jól érzékelhető volt most is, hogy bőven nem lehet országos lefedettségről beszélni és a kereslet valahogy nem találkozik a kínálattal.

 

Ahhoz, hogy a mostani szereplőkkel valami változás következhessen be, nagy szükség lenne a segédeszközök árainak a támogatására. Segédeszközöket forgalmazni sok energiát igényel, ki kell valamiből gazdálkodni, de ezt nem lehet minden esetben a vásárlókra terhelni. Azért, mert ezek az eszközök olyan dolgokat vagy cselekvéseket tesznek lehetővé, melyek egy ép látású embernek ingyen elérhetőek. Így egyáltalán nem etikus ennek teljes összegét az érintettekkel kifizettetni.

 

A szomorúságunk másik oka, hogy a klasszikus piac hanyagolja a látássérülteket, holott a LESEK éppen azt bizonyítja, hogy sok lehetőség van még kiaknázatlanul, akár még Budapesten belül is. Önmagában csak azért, mert a legtöbb bolt látássérült szempontból nem akadálymentes, sokaknak már eleve  elérhetetlen a kínálatuk. Így az akadálymentes boltokban ugyan hozzá lehet jutni a termékeikhez, de arra már sok egyéb költség is rárakódik, esetenként dupla árat kell kifizetni. Ennek lehet örülni is, mert a látássérült ember is hozzá tud jutni önállóan ezekhez az eszközökhöz.

 

Így az egyik szemünk sír, mert drágaság és szűkös kínálat van. Ugyanakkor a másik örül, mert akik foglalkoznak a segédeszközökkel, azok a sorstársaink, van szakértelmük és lelkesek, de sokkal-sokkal több forgalmazónak kellett volna megjelennie.

Kari