Kell lift a metróba?

A képen a Lehel téri lejárat látható, csak lépcső van a metró felé

A kezdődő M3 metró felújítása miatt előkerült egy kérdés: kell-e a lift a metróba? Álláspontunk szerint kell. Összeszedtük az érveinket.

A metró nem pár évre épül, hanem hosszú évtizedeken át fogja kiszolgálni a közlekedőket. Budapesten már sokszor kiderült mennyire komoly szerepe van a használható tömegközlekedésben és ezért nem lenne etikus senkit sem kizárni a használatából. Önmagában csak ez elegendő indok kellene legyen arra, hogy a metróban legyen lift is beszerelve azoknak, akik másként nem lennének képesek önállóan utazni.

 

Látássérültként a többségünk képes arra, hogy lépcsőzzön, de nem mindenki. Egyrészt a látássérültek többsége (a KSH adatai alapján) az idősebb korosztály tagjaihoz tartoznak és sok látássérült eleve idősebb korban válik gyengénlátóvá vagy vakká. Nekik hatalmas segítség lenne az, ha rendelkezésre állna lift, hiszen nem olyan gyakorlottak a látássérültként való közlekedésben, mint azok, akik egész életükben így éltek. Azt bárki kipróbálhatja, hogy csukott vagy bekötött szemmel mennyire nem egyszerű a mozgólépcső használata, közel azonos élményeket gyűjtenek össze a frissen látássérültté vált személyek is.

 

Másfelől azt is számításba kell venni, hogy a lift nem csupán a fogyatékossággal élő embereknek segíthet. Az időseknek, a nagy csomaggal utazóknak, a babakocsisoknak, a több gyerekkel közlekedőknek, az átmenetileg megbetegedőknek vagy csak az éppen nagyon sietőknek szintén segíthet, ha lépcső vagy mozgólépcső helyett rendelkezésre állna lift is. Tekintettel arra, hogy a metró több évtizedre épül (egy öregedő társadalomban!), egyszerűen érthetetlen, hogy a liftek kihagyása komolyan napirendre kerülhetett!

 

Érdekes megfigyelni azt is, hogy az M4 metró vonalán mindenhol van lift és a használják is az utasok. Az, aki utazgat olyan városokba ahol van metró, az is tudja, hogy egy világvárosi szerepre törő főváros nem engedhet meg magának olyan luxust, mint a lift nélküli metró.

 

Arra is emlékeznünk kell, hogy az M2 metró vonalán végzett felújításkor három évet ígértek a liftek beszerelésére, mely azóta sem történt meg. Akkor azzal érvelt a (Demszky Gábor vezette) Fővárosi Önkormányzat és a BKV, hogy csak 2010 után lesz kötelező a teljes akadálymentesítés. Most 2017 van…

Kari