A Magyar Posta megsérti a látássérült embereket

A képen ajánlott levelek láthatóak egy halomba gyűjtve

Székely László ombudsman állásfoglalása szerint a Magyar Posta könyvelt küldeményekkel kapcsolatos kézbesítési gyakorlata jogsértő.

Székely László, az alapvető jogok biztosa állásfoglalást adott ki, mely szerint a Magyar Posta könyvelt küldeményekkel kapcsolatos gyakorlata jogsértő.

 

Mint ismeretes, a Magyar Posta általános gyakorlata az, hogy látássérültek részére nem ad át ilyen küldeményeket tanú nélkül. A biztos erről egy sajtóhírből értesült, ahonnan kiderült, hogy nem egyedi jelenségről van szó, hanem ez a Magyar Posta általános gyakorlata.

 

A vizsgálat során a Posta egy kormányrendeletre hivatkozott, melyben az írásban gátolt személyekre vonatkozó szabályozási részekben írtakat automatikusan a látássérültekre alkalmazták. Arra sem a Posta, sem a biztosi hivatal nem tért ki, hogy egy látássérült nem feltétlenül írásban akadályozott személy, mivel a legtöbb látássérült tud írni és a legtöbb vak is képes legalább a nevét aláírni.

 

A biztos a jelentésben kiemelte, hogy a fogyatékos személyek jogairól szóló ENSZ Egyezmény (CRPD) szerint a fogyatékos személy is a társadalom egyenrangú és egyenértékű tagja, akinek az általa megkívánt önállósághoz joga van és ehhez a hivataloknak is alkalmazkodnia kell. A Posta gyakorlata ezt figyelmen kívül hagyja és hátrányosan megkülönbözteti a látássérülteket, nem tartja tiszteletben az önrendelkezési jogukat.

 

Ezért utasította a Postát a jelenlegi kézbesítési gyakorlata felfüggesztésére és a postai szolgáltatások akadálymentes használhatóságának a kialakítására. A kormányrendeletben érintett Miniszterelnökséget és minisztériumot is kötelezte a szabályozás megváltoztatására és az akadálymentesítés végrehajtására.

 

Érdeklődve várjuk, hogy mikor lesz ennek hatása a mindennapi életünkben!

 

Ilcsi