Egy járdaszegély átváltozásai

A képen a Hermina úton lévő zebra és az előtte lévő egykori vezetősáv maradványa látható

Új fejlemény a Hermina úton lévő vezetősáv ügyében: a vezetősáv a megszűnéshez közeledik?

Ennek a honlapnak az indulásakor egy képpel kezdtem a mondandómat. A képen a Hermina úton lévő zebra melletti vezetősávot hoztam fel példának, ahol az akadálymentesítés áldozata lett a vezetősáv. Azért, hogy a mozgássérültek részére akadálymentes legyen az átkelőhely, rámpásították a járda szélét, de közben kivégezték a vezetősávot. A rendkívüli ebben az volt, hogy mindez a Vakok Iskolája, a Vakok Állami Intézete közvetlen közelében, a Szövetség szomszédságában tették, vagyis a látássérültek számára kiemelt, szinte központi helyen. Ez volt az a kép:

A kép a vakok állami intézete és a vakok iskolájánál készült, a zebrán. a kerekesszékesek miatt a vezetősávot és a veszélysávot feltörték, így az akadálymentesítés vesztesei éppen a vakok lettek

Pár hete egy titokzatos, kékes festékkel rajzolt négyzet került a hiányzó vezetősáv helyére, ami nekem arra utalt, hogy a vezetősáv helyreáll, megújul. Igaz, hogy ez legalább két és fél éve így van, de azt hittem megoldódik a helyzet.

Íme, ez a helyzet:

A képen a Hermina úton lévő zebra és az előtte lévő egykori vezetősáv maradványa látható

A vezetősáv járdán maradt része is megszűnt! A járda felülete immár egységes, sík, csak a csatornafedélen látszik még a fehér vezetősáv maradványa.

Azt gondolom, hogy minden csoportnak fontos a saját központja. Egy-egy ország központi szerepet betöltő főterét is gondosan alakítják ki, a települések is kiemelt fontosságúnak tekintik a központi tér megjelenését. A Hermina út ezen szakasza a látássérültek egyféle központi helye. E miatt számomra elfogadhatatlan az új helyzet, de önmagában az is, hogy legalább 2,5 éve az akadálymentesítés áldozata lett a vezetősáv és mindezt ellenkezés nélkül tűrjük.

Valahol titokban azt remélem, hogy a szépen kialakított, mozgássérülteknek akadálymentessé tett járdaszegély majd idővel a látássérülteknek is jól használható lesz, gondosan kiépített, kontrasztos vezetősávval.  Maga a járdasziget már így is szomorú jelképe marad mindannak, ami ma az országban a látássérült szervezetek érdekvédelmi képességeit illeti.

Kari