100 éves a Szövetség

A képen az MVGYOSZ épülete látható

Január első hetében ünnepelte alapításának 100. évfordulóját az MVGYOSZ. A centenárium okán egy teljes ünnepi évnek nézhetünk elébe.

A centenáriumi évet köszöntő ünnepségnek eléggé különös fordulatai voltak, mely jól megmutatja a hazai látássérült-ügy pikáns oldalait. Folyamatosan azt éreztük, hogy két világ áll egymással érintkezésben, melyek éppen csak képesek szót érteni egymással.

 

A politika elküldte a saját képviselőjét, aki tolmácsolta, hogy milyen nagy eredmény például a Braille-eszközök áfájának a mérséklése. Ekkor többen felszisszentünk, hiszen a látássérültek többsége nem használja és nem ismeri a Braille-írást és ezek az eszközök egyébként sem megfizethetők az egyes emberek számára. Ez a csökkentés érdemben semennyit sem változtat a látássérültek általános helyzetén, sokkal inkább arról árulkodik, hogy a nagypolitikának fogalma sincs a valódi igényeinkről. Ezt természetesen senki nem mondta ki, mert a mai magyar társadalomban egy civil szervezeteket tömörítő országos szövetség nem kerülhet konfliktusba az állammal.

 

Sokkal szívderítőbb volt az MVGYOSZ centenáriuma köré szervezett programok listája. Magának a centenáriumi évnek két nagykövete is lett, Szendy Szilvi és Peller Károly. Ha jól értettük, akkor Szendy Szilvi saját maga is látássérült, de ha nem így lenne, akkor is örültünk, hogy a sokunk által kedvelt páros jeleníti meg a látássérülteket. Ezt (szemben a nagypolitika lépésével) előremutatónak tartjuk, mert végre nem a sajnálatra és a szánalomra építő kommunikációval találkoznak az emberek, ha rólunk van szó. Vonzó és szimpatikus emberekkel kell találkoznia a társadalomnak akkor, amikor a látássérültek megszólalnak, így tehát  örülünk annak, hogy ez a törekvés végre országos szinten is megjelent.

 

A Távszem is szóba került, melyről külön cikkben is értekezünk majd. A Távszem egy okostelefonos alkalmazás lesz, ahol a hét minden napján, 0-24 videócsevegős segítség lesz kérhető. Kísérleti fázisban körülbelül 2019 közepén fog elindulni az alkalmazás. Addigra 800 látássérült kaphat ingyen okostelefont, hogy tesztalanyként be tudjon kapcsolódni. Ha ez a szolgáltatás tényleg elindul, azzal valóban elkezdődik  látássérült-ügyben is a XXI. század. Mindössze 100-szor ennyi telefont kellene még kiosztani, de amint azt többen is reméljük, nem olyan lehetetlen ennek az elérése sem.

 

Reméljük, hogy az ünnepségen felvázolt irány tartós lesz és a példa eljut az egyesületekhez is, így végre elindulhat valami változás a látássérült-ügyek képviseletében.

 

Kari