A vakok.hu azért jött létre, hogy híreket tegyen elérhetővé látássérültekről, nem csupán látássérülteknek. Az a célunk, hogy minden olyan hír, mely a magyarországi látássérülteknek érdekes lehet, az itt nálunk nyilvánosságot kapjon.

 

A magyar és a nemzetközi híreken, eseményeken túl hírt adunk az érdekes fejlesztésekről, teszteket mutatunk be, ezzel is segítve eszközök vagy programok melletti döntéseket, illetve általunk is értékesnek tartott gondolatokat szeretnénk közvetíteni.

 

A vakok.hu nevében a vakságra utal, de a híreinkkel, tudósításainkkal minden látássérültre koncentrálunk. Mindezt abban a hitben tesszük, hogy véleményünk szerint ami a látássérülteknek jó, annak az egész társadalom a hasznát veszi.

 

Az oldal 2017 októberében indult el, jelenleg is még tesztelési fázisban van. Már 2017 novemberétől szerettünk volna napi frissítésekkel működni, de a jelenlegi körülményeink ezt még nem tették lehetővé. Fontos tudni, hogy a honlap nem nyújt fizetős szolgáltatást az olvasóinak, így soha nem fogunk pénzt kérni az olvasóinktól. Kifejezett szándékunk a függetlenségünk megőrzése, így minden látássérült szervezettől igyekszünk tiszteletteljes távolságot tartani.

 

A vakok.hu működésének specialitása, hogy helyszíni tudósítók által szerez információkat. Az etikai kódexünkben írtak szerint ezt törvényesen, nyílt módszerekkel tesszük, de a tudósítóinkat bizonyos esetben az anonimitásuk védi. Erre sajnos szükség van, mert Magyarorszságon gyakran nem értik, hogy mit is jelent a nyilvánosság pártatlan és objektivitásra törekvő tájékoztatása. Azért, hogy a tudósítóinkra ne próbáljanak nyomást gyakorolni, ezért védjük őket ezzel a módszerrel. A célunk nem szervezetek és egyéni ambíciók kiszolgálása, hanem az olvasók hiteles tájékoztatása, de csak és kizárólag törvényes keretek között.

2018. október 14.

 

Eltelt 2 év 2017 októbere óta, de a vakok.hu  a szándékaink ellenére sem működik napi frissítésekkel. Az induláskor, valamint az első születésnapon vállalt céljaink nem változtak meg. Szeretnénk legalább naponta egy közérdeklődésünkre méltó hírrel megjelenni, de sok minden más mellett ennek az a feltétele, hogy bármilyen témában szabadon nyilatkozhassunk meg. Ennek a fő feltétele az anyagi függetlenség, ami az esetünkben azt jelenti, hogy a honlap témájában érintett személy, szervezet, intézmény vagy bármi (bárki) más ne tudjon elvárásokat támasztani. A vakok.hu szerkesztőcsapata többekkel tárgyalásban volt, de minden támogatónak jelentkező szervezetnek olyan céljai voltak, melyek a mieinkkel nem egyeztethetőek össze.

 

A második születésnapunkon tartott megbeszélésen megállapodtunk abban, hogy nem bonyolódunk bele többé olyan tárgyalásokba, melyeken néhány alkalom után nem tudunk dűlőre jutni. Ha valaki abban szeretne minket támogatni, hogy legyen egy látássérült emberekre koncentráló hírportál, akkor nyitottak vagyunk rá, de arra nem, hogy a híreinket bizonyos szervezetek érdekét szem előtt tartva adjuk közre.

 

Ez azt jelenti a napi gyakorlatban, hogy a szerkesztésben közreműködő csapat nem kap a munkájáért díjazást, minden tevékenységük önkéntes felajánlás a közös ügy érdekében. Így a megszokott módon végzi mindenki a dolgát és a maradék idejéből szán mindenki annyit a céljaink megvalósítására, amennyit tud. Az oldal is ennek megfelelően alakul. Reméljük, hogy mindez azt is jelenti, hogy közelebb jutunk a napi hírközléshez.

2019. október 15.